Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ξεκάθαρη παγκόσμια στροφή προς την ηλεκτροκίνηση η οποία δεν ακολουθήθηκε από τη χώρα μας λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πάρθηκαν μέτρα με  σκοπό την προώθηση. Έχει αποφασιστεί η διάθεση συνολικά του ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση της αγοράς αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, ποδηλάτων και πατινιών, ειδικότερα για:

Φυσικά πρόσωπα:

Ειδικότερα όσον αφορά τα Ι.Χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα η επιδότηση αυτή φτάνει στο 20% της λιανικής προ φόρων αξίας του αυτοκινήτου για αυτοκίνητα με αξία εώς 30.000€ με ανώτερο όριο τις 6.000€. Για αυτοκίνητα με λιανική προ φόρων αξία άνω των 30.000€ το ποσοστό της επιδότησης μειώνεται στο 15% και όριο τα 6.000€. Στην περίπτωση στην οποία υπάρχει και παλιό όχημα για απόσυρση τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 1.000€ με την απόσυρση του. Επιπλέον προβλέπεται η επιδότηση για την αγορά οικιακού φορτιστή με το ποσό των 500€.

Ταξί:

Για τα ταξί προβλέπεται επιδότηση 25% επί της λιανικής προ φόρων αξίας και έως 8.000€ αμιγώς ηλεκτρική αυτοκίνητα. Για τα υβριδικά αυτοκίνητα με ρύπους μέχρι 50gr2/km(Plug-in Hybrid)  προβλέπεται επιδότηση 15% επί της λιανικής προ φόρων αξίας εώς του ποσού των 5.500€. Σε περίπτωση αποσύρσης παλαιού ταξί προβλέπεται επιδότηση ύψους 2.500€.

Νομικά πρόσωπα (Εταιρείες):

Επιδότηση της τάξης του 15% επί της λιανικής προ φόρων αξίας του αυτοκινήτου μέχρι του ποσού των 5.500€. Για υβριδικό όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων μεικτού βάρους εώς και 3,5 τόνους προβλέπεται επιδότηση 4.000€. Κάθε εταιρεία ανεξαρτήτως μορφής και μεγέθους δικαιούται 3 οχήματα με εξαίρεση τα νησιά όπου ο αριθμός ανεβαίνει στα έξι οχήματα.

Α.Μ.Ε.Α. και πολύτεκνοι 

Προβλέπεται επιπλέον επιδότηση της τάξης των 1.000€

Επιπλέον μέτρα:

Τα επιπλέον μέτρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη στροφή της χώρας σε καθαρές πηγές ενέργειας είναι τα παρακάτω:

  1. Γίνεται υποχρεωτική η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νέα κτίρια, πράγμα το οποίο ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης εδώ και αρκετά χρόνια
  2. Θέσπιση κινήτρων για την προσέγγιση παραγωγικών επενδύσεων για όλη την αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης.
  3. Θέσπιση ελεύθερης στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και λήψη μέριμνας για την χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης των οχημάτων στους δήμους.
  4. Σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων του Δημοσίου με τα αντίστοιχα ηλεκτρικά.
  5. Καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κάθε νέο κτίριο και διευκολύνεται η εγκατάσταση τέτοιων σταθμών στα υφιστάμενα κτίρια.
  6. Ανάπτυξη υποδομών του δικτύου ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, μέτρο που θα βοηθήσει νέες επενδύσεις.
  7. Τέλος, νομοθετούνται οι κανόνες ασφαλείας για την εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών φόρτισης καθώς και η εκπαίδευση των τεχνικών και των συνεργείων.

Πνευματικά δικαιώματα © 2020 Χρήστου Θεόδωρος