Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να δίνονται φορολογικά και άλλα κίνητρα για την εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο λόγος είναι η τάση και ανάγκη για καθαρότερες μορφές κίνησης. Το πρόβλημα που υπάρχει, στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η φόρτιση τους καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει σταθερό σημείο να παρκάρει το αυτοκίνητο του στο οποίο θα μπορούσε να εγκαταστήσει σταθμό φόρτισης και να εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ηλεκτρικών και θερμικών αυτοκινήτων είναι τα Plug In Υβριδικά αυτοκίνητα.

Τα Plug In Υβριδικά αυτοκίνητα είναι υβριδικά αυτοκίνητα* τα οποία όμως έχουν και μπαταρίες (μικρότερης χωρητικότητας από τα αμιγώς ηλεκτρικά) που τα επιτρέπουν να κινούνται αμιγώς ηλεκτρικά για 40-50 χιλιόμετρα. Η φόρτιση μπορεί να γίνει μέσω οικιακής πρίζας ή μέσω σταθμού φόρτισης (σε μικρότερο φυσικά χρόνο). Όταν καταναλωθεί η ηλεκτρική τους ενέργεια, λειτουργούν σαν απλά υβριδικά. Το θερμικό μοτέρ μπορεί να είναι είτε βενζίνης είτε πετρελαίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται το σχεδόν μηδενικό κόστος κίνησης των ηλεκτρικών αλλά και την απεριόριστη αυτονομία και χαμηλή κατανάλωση των υβριδικών. Λόγω του ότι η χωρητικότητα των μπαταριών είναι σχετικά μικρή, ο χρόνος φόρτισης είναι μικρός το οποίο τους προσθέτει ένα ακόμα πλεονέκτημα. Η συντήρηση τους αφορά ως επί το πλείστων τον τομέα του κινητήρα εσωτερικής καύσης με ανάλογο κόστος με τα συμβατικά αυτοκίνητα.

Για να προωθηθεί η αγορά και εισαγωγή των plug in υβριδικών αυτοκινήτων έχουν δοθεί κίνητρα στα τέλη ταξινόμησης τους και αυτό είναι:

  1. Το μισό από αυτό ενός απλού αυτοκινήτου όταν έχουν πάνω από 50 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα.
  2. Το ένα τέταρτο από αυτό ενός απλού αυτοκινήτου όταν έχουν κάτω από 50 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των Plug In Υβριδικών αυτοκινήτων σας παραθέτουμε την παρακάτω λίστα με σχεδόν το σύνολο αυτών που αυτή τη στιγμή να εισάγει κανείς από την Ευρώπη.

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά είναι βάσει των προδιαγραφών των κατασκευαστών.

*Υβριδικά αυτοκίνητα: Είναι αυτοκίνητα τα οποία για να επιτύχουν την κίνηση τους χρησιμοποιούν παραπάνω από μια πηγές κίνησης. Συνήθως αυτά που συναντάμε είναι αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα (βενζίνης ή πετρελαίου) σε συνδυασμό με ηλεκτροκινητήρα και μικρές μπαταρίες. Οι μπαταρίες αυτές αποφορτίζονται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα ενώ φορτίζονται κατά την επιβράδυνση του οχήματος. Με αυτό τον τρόπο ανακτούν ενέργεια και επιτυγχάνουν οικονομία στο καύσιμο.

Πνευματικά δικαιώματα © 2021, 2022 Χρήστου Θεόδωρος