Νέες είναι πλέον οι σχετικά με τον χαρακτηρισμό και την κίνηση των ιστορικών αυτοκινήτων. Ως ιστορικά μπορούν να χαρακτηριστούν αυτοκίνητα πρώτη άδεια κυκλοφορίας πάνω από 30 χρόνια.

Μέχρι τώρα ο χαρακτηρισμός ενός αυτοκινήτων μπορούσε να γίνει μέσω νομικών προσώπων τα οποία τους χορηγούσαν τις σχετικές πινακίδες οι οποίες φυσικά διαφέρουν από τις κανονικές πινακίδες προκειμένου να ξεχωρίζουν από τα κανονικά αυτοκίνητα. Τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν πλέον απλώς να δίνουν βεβαίωση για τον χαρακτηρισμό τους. Ο χαρακτηρισμός ενός αυτοκινήτου πλέον σαν ιστορικού ενδιαφέροντος θα γίνεται αποκλειστικά από φορείς που εκπροσωπούν νόμιμα την χώρα. Οι διευθύνσεις μεταφορών θα είναι πλέον οι αρμόδιες για την χορήγηση των ειδικών αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων.

Οι άδειες αυτές θα έχουν ισχύ 5 ετών μετά το πέρας των οποίων θα απαιτείται εκ νέου η χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού συμμόρφωσης. Μετά την χορήγηση των πινακίδων ιστορικού αυτοκινήτου το αυτοκίνητο αυτό οφείλει να διαγράφεται από Μητρώο Άδειας κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να εγγράφεται στο Μητρώο Οχημάτων Ιστορικού Ενδιαφέροντος.

Αρμόδιος φορέας για τον χαρακτηρισμό και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στρατιωτικών οχημάτων θα είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα στρατιωτικά οχήματα που έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών και έχουν αξιοποιηθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο μικρό δακτύλιο ενώ καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας, με εξαίρεση τα οχήματα άνω των 45 ετών και τα μηχανοκίνητα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών.

  1. Τα ιστορικά αυτοκίνητα, προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα θα πρέπει να περνούν ΚΤΕΟ σε ετήσια βάσει και να είναι ασφαλισμένα.
  2. Τα ιστορικά αυτοκίνητα θα πρέπει να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας από 50 έως 200 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες μοτοσυκλέτες από 25 έως 50 ευρώ. Το ύψος των τελών διαμορφώνεται σύμφωνα με τα παρακάτω:
  • Επιβατηγά αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό έως και 999 κυβικά εκατοστά θα καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας 50 ευρώ.
  • Επιβατηγά αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό από 1.000 κυβικά εκατοστά έως και 1999 κυβικά εκατοστά θα καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας 100 ευρώ.
  • Επιβατηγά αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών θα καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας 200 ευρώ.
  • Μοτοσυκλέτες ιστορικού ενδιαφέροντος κυβισμού έως και 250 κυβικών εκατοστών θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας 25 ευρώ.
  • Μοτοσυκλέτες ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό άνω των 250 κυβικών εκατοστών θα καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας ύψους 50 ευρώ. 

Εξαίρεση από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας έχουν αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 45 ετών και μηχανοκίνητα οχήματα ηλικίας άνω των 45 ετών που δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών.

Σε περίπτωση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα που ισχύουν για όλα τα οχήματα. Η παραβίαση των διατάξεων περί υποχρεωτικής ασφάλισης επιβάλλει πρόστιμα και κυρώσεις όπως και, κατά περίπτωση, η οριστική αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας ή αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας για ένα χρόνο και διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Το νέο πλαίσιο νόμου τίθεται σε ισχύ 18 μήνες από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου η διοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις (προδιαγραφές ειδικών πινακίδων και αδειών, την  κατασκευή, την προμήθεια τους κλπ.).

ανστασιος αβραμιδης
ανστασιος αβραμιδης
2024-04-29
Σωστό....
Mixalis Liousias
Mixalis Liousias
2024-04-18
Ευχαριστώ τον Θοδωρή για την βοήθεια και την υποστήριξη σχετικά με την εισαγωγή του αυτοκινήτου μου από την Γερμανία καθώς ήταν άψογος επαγγελματίας και πλήρης διαφάνεια σχετικά με την όλη διαδικασία από την εύρεση του οχήματος εώς και την παράδοση του.
Fotis D
Fotis D
2024-04-18
Theodore was great, reassuring and handling everything like a champ, advising me on the correct car for me and taking care of any mishaps! Highly recommended!
ILIAS TYRELIS
ILIAS TYRELIS
2024-03-13
Ο Κος Χρήστου ανέλαβε νά μεταφερθεί τό αυτοκίνητο πού επέλεξα από τήν Γερμανία στήν πόρτα μου. Προηγουμένως μέ είχε ενημερώσει μέ μεγάλη ακρίβεια γιά τά ποσά πού θά πλήρωνα στό Τελωνείο και γιά τήν έκδοση αριθμού. Οι συνεργάτες του άριστοι και ικανότατοι. Τόν ευχαριστώ πολύ γιά όλα.
Dionisis Kokkotos
Dionisis Kokkotos
2024-03-12
Άριστη εξυπηρέτηση και επαγγελματισμός. Προβλήματα και δυσκολίες από άλλον εμπορο τα έλυσε ο Θοδωρής!!
Giannis Vekris
Giannis Vekris
2024-02-28
Το Ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για τον ΚΥΡΙΟ Χρίστου άψογος επαγγελματίας! ! Άριστη εξυπηρέτηση Πολύ φιλικός πάντα απαντούσε στο τηλ,τον συνιστώ ανεπιφύλακτα !!!,
Domenico
Domenico
2024-02-20
Thanks To 'Car for you' for getting my wife her dream car, all so smoothly and very professionally. They were very quick to respond and very informative from the get go and even the after sales was pretty impressive. Thank you Theodore and team, hopefully we get to bring another car in the near future. Domenico
Haris Gogas
Haris Gogas
2024-01-23
Άριστη εξυπηρέτηση, επαγγελματισμός και φυσικά το αποτέλεσμα ένα άψογο αυτοκίνητο χωρίς καμία ταλαιπωρία από Γερμανία. Συγχαρητήρια και ευχαριστώ και πάλι τον Θοδωρή. Άψογη μεταφορική, γάτος εκτελωνιστής και φυσικά ο μαέστρος Θοδωρής δίνει ρέστα. Με κλειστά μάτια θα εμπιστευτώ ξανά την Car For You.
Panagiotis Vlachalis
Panagiotis Vlachalis
2024-01-19
Πρώτη φορά αγοράσα αυτοκίνητο από Γερμανία, συνιστώ την έταιρεια ανεπιφύλακτα, την χαρακτηρίζει επαγελματισμος, ευγένεια.και κάνει ότι υπόσχεται χωρίς εκπλήξεις.

Πνευματικά δικαιώματα © 2021 Χρήστου Θεόδωρος